Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Valtaf.nl gaat stoppen! klik hier om erover te lezen.
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Afslankweetje: Spinazie a la creme

Geschreven door Freya op September 4, 2010

Afslanken en gezonder eten gaat vooral om de juiste keuzes te maken. Maar in sommige gevallen hebben we gewoontes aangeleerd om op een bepaalde manier te eten en hebben we het niet helemaal goed in de gaten dat we de verkeerde keuze maken.

Spinazie worden we groot en sterk van is ons allemaal aangeleerd. Spinazie is ook zeker gezond, let wel goed op welke keuze je maakt!

Bladspinazie: 16 kcal per 100 gram
Bladspinazie a la creme: 56 kcal per 100 gram
Bladspinazie met kruidenkaas: 70 kcal per 100 gram
September 4, 2010 om 05:32
Misschien ben ik wel over-kritisch en een enorm betweterige deelneemster maar ik vind dit stukje informatie tenenkrommend.

Hoe dom denkt de redactie eigenlijk dat wij met z'n allen zijn?
Dat snapt toch iedere sukkel, dat er meer kcal. zitten in spinazie waar room aan toegevoegd is. Deze informatie is niveau Middelbare school, klas 1.

Zo ken ik er nog wel een.
Een bruine boterham heeft X kcal.
Een bruine boterham, belegd met kip/kerry salade heeft X kcal.

Nogal wiedes.

Zet er dan bij dat je zelf je gewokte spinazie op kunt leuken met kookroom light, 30+ kaas, knoflook en/of gefruit uitje. Mocht hier nog niemand op gekomen zijn dan biedt je tenminste nog wat aanvullende info.

Sorry, moest ik ff kwijt hoor.
September 4, 2010 om 06:19
Hahahaaa.. idd daar had ik dit artikel niet voor nodig om daar achter te moeten komen..

BTW..Ik lust nog geen eens spinazie ala creme.. geef mijn maar gewoon lekker spinazie van Hak uit een potje, is net zo gezond..

Verse bladspinazie eet ik alleen in salades, erg lekker overigens. :)
September 4, 2010 om 07:36
:aaioverbol:

Ik heb veel liever de wilde spinazie, die je helaas niet overal kunt kopen en ook een stuk duurder is.
Maar wel spinazie die nog naar spinazie smaakt.
Overigens ik hoef ook die goedkope roomprut er niet in.
September 4, 2010 om 07:44
@PianoPiano

Je wilt niet weten hoeveel mensen dit niet in de gaten hebben. Ik ken ze echt die denken dat ze gezond eten en aankomen van de lucht die ze inademen. En dat zijn allemaal mensen die niet stilstaan bij dit soort verschillen. Bijv. Ach een bruin pistoletje is toch gezond? Sjah het is beter dan een witte maar neem liever 2 volkoren boterhammen. Dat is nog gezonder. En die mensen denken dan dat ze met 2 van die bruine pistoletjes in hun middagpauze supergezond bezig zijn. Maar vinden het wel gek dat ze niet of heel weinig afvallen.

Dus om maar even in jouw termen te blijven, ja het is wel goed dat voor ieder niveau hier dingen uitgelegd worden, want niet iedereen is zo bijdehand dat ze dit weten. En daar kunnen de "slimmere" mensen onder ons wellicht niet met hun gedachte bij, maar niet iedereen is even slim en het is goed dat de redactie zich hier bewust van is. Ik durf te wedden dat zij namelijk heel wat voorbeeldjes uit de praktijk kennen van mensen die hier nooit bij stil hebben gestaan.

Overigens, ik lust geen gekookte spinazie, die naar hooi smakende kleffe drap mogen ze van mij aan de koeien voeren. Doe mij maar rauwe spinazie in een salade ofzo.

:miekie:
Onbekend
September 4, 2010 om 14:43
mmmm... spinazie a la bloep! Heerlijk! Ik vind het veel lekkerder dan verse bladspinazie. Ach, moet ook een keer kunnen toch? Je kunt calorierijkere producten bedenken...
Onbekend
September 4, 2010 om 15:27
Spinazie is best wel weg te werken, icm met een gekookt eitje er door heen en wat mager gehakt. Jammer dat dat gehakt weer iets minder gezond is :)
September 5, 2010 om 04:44
Wat een muggenzifterij zeg! Je hebt altijd zelf de keuze nog wat je wel of niet eet, valtaf laat je alleen de mogelijkheden zien tussen verstandig en minder verstandig. Ik tel calorieën, misschien wel voor de rest van mijn leven, ja en? Ik zit er niet mee. Heb gister heerlijk gegeten, calorietjes geteld, eten afgewogen, de normaalste zaak van de wereld voor mij. Ja je moet er wat voor over hebben om af te vallen he. Als je eten kookt moet je toch ook rekening houden met wat en hoeveel je klaarmaakt? Bijna net zo als calorieën tellen.
September 5, 2010, gewijzigd door LonBB op September 5, 2010 om 04:55
Even een fabeltje uit de wereld helpen: wit en bruin brood zijn NIET ongezond ECHTER en zitten weinig voedingsvezels in. Om je spijsvertering te laten "werken" kun je dus beter volkorenbrood eten of brood met granen en zaden ECHTER dáár zit ook weer een heel verschil in want er zijn broden die zowel meel als bloem bevatten!

Een kniesoor die daar op let behalve als je weinig bloem (in het brood) wilt/kunt of mag eten.
Ongezond brood bestaat dus niet.

Zelf vind ik het wel lekker om diverse soorten te wisselen. De ene keer wit dan weer een meergranen, een zonnebloem, mais of een ruwe bolster.
Keuze genoeg in het land der brood!

Wit brood = bloem
Bruin = bloem en meel
Volkoren = meel
dan heb je nog (meer/multi ed)granen broden die uit meel bestaan óf uit bloem én meel.

Nou geniet gewoon van je broodje zolang (als je op de kcal. let) er geen produkten zijn toegevoegd zoals bv noten, krenten, zongedroogde tomaten, vijgen enz. enz.
September 5, 2010, gewijzigd door Miekie op September 5, 2010 om 05:31
17eraf, Ik ben zelf een fervent gebruiker van dat boek geweest (check filmpje op mijn profiel) dus ik weet prima wat je wel of niet mag en dat een keer een bruin pistoletje echt geen doodzonde is maar dat is spinazie ala creme ook niet. Maar als jij iedere dag luncht met 2 bruine pistoletjes ga jij echt niet meer afvallen.

Het gaat erom wat een gezondere keuze is.
September 5, 2010 om 08:14
@Miekie: dat 'als je elke dag luncht met 2 bruine pistoletjes ga je niet afvallen', daar ben ik het niet mee eens. Het gaat er om wat je door de dag heen doet en eet, en als iemand luncht met 2 bruine pistolets en daarna 5 kilometer gaat hardlopen, ben ik ervan overtuigd dat diegene heel gezond bezig is. (mits er dan niet een of andere mayonaise-salade meuk op die pistoletjes zit, maar bijv. bio pindakaas -zonder suiker- of 30+ kaas of appelstroop)

September 5, 2010 om 08:18
Oh en over dit artikel: ik denk dat spinazie a la creme ook zo'n zonde niet is, hoor. 56 kcal per 100 gram is nog steeds niet absurd veel. Ik maak voor mezelf wel eens een bord volkoren fusilli met spinazie a la creme en cashewnoten. Alles bio, vegetarisch, geen E-nummers meuk.. het vult goed, is lekker en ik kan er uren op dansen. :)
September 5, 2010 om 11:29
Verse spinazie gewokt en aangevuld met een light kruidenkaas, heerlijk en zo klaar ! Tenminste dat wokken, want verse spinazie blaadje voor blaadje de steeltjes verwijderen is wel veel werk en ik begrijp best dat de tijd die dat kost, niet voor iedereen haalbaar is maar wel veeeeeeel lekkerder dan die diepvriesprut a la creme. Maar smaken verschillen gelukkig .
Iedereen smakelijk eten.
September 5, 2010 om 11:37
@erinn
bruin brood is vaak gewoon wit brood met een kleurmiddel.
volkoren brood bevat meer vezels dan wit/bruin en is dus beter voor de spijsvertering.
maar donkerder dan 'volkoren' is weer niet goed, dat is ook weer een kwestie van kleurstoffen (tenzij het over roggebrood gaat, dat is van nature vrij donker)


geef mij maar lekker verse spinazie, dat snotterige spul uit potjes en blikjes vind ik heel goor. die uit de diepvries gebruik ik alleen verstopt in gemengde schotels met nog zo'n 10 andere groentes.

@boekenkind: heb je de markt al geprobeerd? daar hebben ze vaak wilde spinazie. voor zo'n 2euro/kilo.
maar helaas is er dit jaar heel weinig verse spinazie, ik denk door het slechte weer ofzo. in andere jaren is de spinazie in het hoogseizoen maar 1euro/kilo.
Onbekend
September 5, 2010 om 13:04
Even een misverstand uit de wereld helpenvolkorenbrood is gezonder dan witbrood en bruin brood. Bruin brood is gezonder dan witbrood. Bij witbrood is het vliesje van de tarwekorrel verwijderd, en daar zitten nou net de meeste vitaminen en mineralen in. Bij volkorenbrood is bijna niets van de tarwekorrel verwijderd.
September 5, 2010, gewijzigd door LonBB op September 5, 2010 om 13:25
@Selena81

Hierin ben je abuis!In bruin brood zit géén kleurmiddel maar is een mengsel van bloem én meel (zoals ik al schreef).
Geloof me maar want ik werk bij een bakker. Wat Tiberius schrijf heb ik ook al geschreven al zal het voor sommigen onduidelijk zijn wat het verschil tussen bloem en meel is, nou zie dus wat tiberius schreef.
Dat donkerder dan volkoren brood ook niet goed zou zijn is onzin! Je kunt stoffen als (gebrande) mout toevoegen om het donkerder te maken maar het hoeft niet.
Wij hebben ook biomeel en dat is net een slagje donkerder dan "gewoon"meel.
Zoals ik al schreef:voedingsvezels.
Daarom maakte ik het duidelijk met meel en bloem.
Brood is absoluut NIET ongezond: óók wit niet!

De serie broden van Meneba zijn allemaal wel lekker: ruwe bolster, jutters, zeebonkje..!
September 5, 2010 om 13:31
Nog even:

In Nederland verkopen we GEEN ongezond brood! Dat mág niet eens, er zijn controles!
WÉl is het ene brood voor de spijsvertering een héél stuk beter dan het andere (voornamelijk wit en bruin) vanwege de hoeveelheid vezels.

Zo dat moest worden gezegd:)
September 5, 2010 om 13:57
@Tian,
Waarom de steeltjes van spinazie verwijderen? Die wok/kook je toch gewoon mee
September 5, 2010 om 14:17
@fazant,

Zal wel kets van vroeger zijn, heb ik zo geleerd van mijn moeder. Alleen van de hele, hele jonge blaadjes haal ik alleen het uiteinde af en de grote zijn me ook te taai hoor.
September 5, 2010, gewijzigd door Streetspirit op September 5, 2010 om 16:15
Het lastige is dat ik ook heel veel dingen logisch vind, maar je wilt niet weten hoeveel mensen er zijn die niet eens weten wat koolhydraten zijn!

Ik kreeg vroeger van mijn moeder alleen maar spinazie a la crème totdat ik dat zo smerig vond dat ik mijn moeder vroeg om is gewone bladspinazie te halen... ik bleek dit zo lekker te vinden dat ik dit nu nog steeds regelmatig eet (zeg gerust bijna elke dag "ja ik weet dat daar ook veel nitraat in zit ;)";). Inmiddels koop ik de diepvriesblokjes, veel gezonder en veel goedkoper (denk aan al het zout wat in potjes zit!).
Onbekend
September 5, 2010 om 18:31
Beter spinazie met room met wat licht vlees of vis, dan een hamburger zeker als avondmaal ;)?

Nu ja, hier ben ik ermee opgegroeid (met diepvries spinazie met room of witte bechamelsaus), vriend dan weer met verse spinazie zonder saus en met azijn ...
Het compromis is hier dus diepvries spinazie zonder room ;) (nee, ik heb geen zin om elke keer een uur die verse spinazie te staan kuisen, terwijl ik het spotgoedkoop en even degelijk uit de diepvries kan krijgen). Als vriend er dan nog een scheut azijn bovenop wil, moet ie de fles maar effe nemen ...

En voor mij absoluut geen bokalen spinazie! Die krijg ik echt niet binnengewerkt.


Vriend ook leren eten: Spinaziepuree :D. Kende ie niet voor hij mij kende ...
En voor er hier mensen moord en brand schreeuwen dat puree vet is: mijn puree daar komt geen boter of ei aan te pas (heb ik vriend effe moeten afleren), enkel wat halfvolle melk en kruiden. Heel af en toe en met mate maakt het dus weinig verschil met gewone aardappelen met spinazie.

September 6, 2010 om 07:36
Sjah, blijkbaar is de essentie van het kiezen in deze hele discussie verdwenen.

Het gaat erom wat voor keuze je maakt.

Volkoren is beter dan wit brood.
Spinazie zonder ala creme is beter dan met ala creme etc.

Maar geen van deze producten zijn een doodzonde.
Mijn vergelijking van de pistoletjes was gebaseerd op een praktijkgeval die ik op mijn werk vaak zie van iemand die te zwaar is, weinig aan beweging doet en denkt dat je met het eten van 2 bruine pistoletjes net zo gezond bezig bent als met 2 a 3 volkorenboterhammen. En die het dus gek vind dat er niet afgevallen word. Je kunt natuurlijk iedere vergelijking krom gaan trekken als je zegt, ja maar als iemand iedere dag 5 km hard gaat lopen.... Ja logisch dat je dan meer kunt eten (je moet dan zelfs meer eten). Het ging erom wat een gezondere keuze is en dat veel mensen niet door hebben dat sommige dingen gezond lijken en ook helemaal niet ongezond voor je hoeven te zijn maar dat er nog betere keuzes zijn waardoor je nog gezonder bezig bent en het afvallen dan misschien wel of makkelijker gaat lukken.

Ik heb overigens nergens gezegd dat brood ongezond is. Alleen dat er betere keuzes zijn in de onderverdeling van brood, zoals ook in de onderverdeling van groenten, of aardappels etc. En dat er dus een praktijkvoorbeeld is in mijn omgeving waarop dat is gebaseerd.
Onbekend
September 6, 2010 om 08:51
@ Erinn:
Ik ben het helemaal met jou eens!
Ik heb zelf jaren in een bakkerij gewerkt, en daar kreeg ik ook cursussen mbt brood. En daar werd mij geleerd dat alles net zo gezond was.
Alleen het verschil is idd de vezels.
Onbekend
September 6, 2010 om 11:34
Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Niet al het brood is net zo gezond. Maar (bijna) al het brood is niet ongezond.

Alles niet ongezond = alles even gezond. Die beredenering gaat niet op.

Volkoren zit wel wezenlijk meer vitaminen in dan witbrood. Als je de link uit m'n vorige reactie aanklikt kun je lezen waarom. Maar deze link is eigenlijk nog veel interessanter. Daar kun je onderaan het artikel zelf vergelijken welk brood de betere voedingswaarde heeft.
September 6, 2010 om 16:08
@Daffodille,
Niet meer werkzaam in een bakkerij?

Vind het nog steeds leuk.
Wij hebben een heel gemeleerd publiek en eigenlijk geen vervelende klanten.
Wat we soms te horen krijgen:O:--(:beschaamd::ineendeuk: ..........
Tja bij ons ben je nu eenmaal een psycholoog, het "uitje" van die dag (voor veel ouderen in het dorp), nieuwsbode en een luisterend oor, degene die vriendelijk is al ben jij (de klant)chagerijnig (altijd vriendelijk blijven!ook al valt het soms niet mee), halve dokter, sociaal werkster, degene die zoete broodjes bakt ........... enz enz

Toch zou ik het werk niet willen missen:bakker:
:bakker2:
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+